KarikatuurDe Vizsla is een opmerkelijke verschijning. Zijn edele uitstraling en atletische lichaamsbouw doen menig hoofd draaien. Het zijn jachthonden die in het meeste geval vrij gemakkelijk op te voeden zijn. Hun aanhankelijke karakter maakt ze bovendien geschikt als gezinshond.
Vriendelijk, evenwichtig en vooral levenslustig.

Toch is dit ras zeker niet voor iedereen geschikt.
Door de lange selectie om van de Vizsla een veelzijdige jachthond te maken, hebben kenners gezorgd voor een hond met een enorme hoeveelheid energie en jachtpassie.

Veelzijdige gebruikshond voor de jacht, die zowel in het veld als in bos en in water moet kunnen werken.

Uitgesproken neusgebruik, vast voorstaan, uitstekend apporteren en doelbewust en graag een spoor uitwerken. Hij verdraagt zowel zwaarder terrein als verschillende weersomstandigheden.

Een levendige, zeer veelzijdige jachthond met een uitstekende neus. Ze zijn ook veelal inzetbaar bij zweetwerk.

Voelt zich thuis op vlak terrein en kan goed tegen de warmte. Apporteert goed en is een uitstekende zwemmer.

Dit is wat een goed getrainde Vizsla hoort te doen in het veld.

Onwetenden wie niet goed begrijpen hoe ze om moeten gaan met de jachtpassie van hun Vizsla, laten de hond vaak uitsluitend nog aan de lijn uit. Hier doet u uw Vizsla absoluut te kort mee. De belangstellenden moeten zich heel bewust afvragen of zij de Vizsla kunnen geven wat deze nodig hebben.

De Vizsla heeft zeer veel beweging en afleiding nodig om ook mentaal gezond te blijven. Kan hij zijn energie niet voldoende kwijt, dan zal hij gedragsproblemen ontwikkelen (zoals blaffen, piepen of hyperactief binnen rondsprinten), nerveus en vernielzuchtig zijn.

De Vizsla is zeer geschikt als gezinshond, op voorwaarde dat hij veel beweging en uitdaging krijgt. Hij is evenwichtig en voelt zich goed thuis in een gezin. Wel heeft hij een consequente opvoeding nodig.

Kleine kinderen zal hij nooit opzettelijk pijn doen, maar Vizsla’s zijn vaak overenthousiast.

Om de Vizsla voldoende beweging en afleiding te geven zal de baas dus actief met zijn Vizsla aan het werk moeten. Dat betekent meermaals per dag stevig wandelen, joggen, fietsen, zwemmen, apporteer/zoek spelletjes doen.

Bij te weinig geregelde dagelijkse bewegingen verandert de Vizsla Korthaar in een zeer drukke hond die in huis niet is te handhaven.

Een Vizsla is bijna onvermoeibaar.

Het is een fabel dat als je niets met de aangeboren jachtpassie doet, deze zich niet ontwikkelt. Het volgen van een goede jachthonden puppycursus is een must, ervaren jachthonden instructeurs kunnen jou en je hond leren hoe om te gaan met de passie en hoe je dit op een leuke manier voor jou en je Vizsla kan omzetten in het actief “werken” met je hond.

Bent u na het lezen van deze informatie nog steeds overtuigd dat de Vizsla de juiste metgezel, jachthond, maatje en gewaardeerd familielid is, dan zal hij er hopelijk voor de komende 14 – 15 jaar kunnen zijn.

Een Vizsla zal een huishond en werkhond in één kunnen worden.