De jacht bestaat al zolang er mensen zijn. In het verleden werd er gejaagd om te overleven. Nu is de jacht noodzakelijk als wild- en natuurbeheer. Wel zijn er minder jagers en neemt de aantal jachthonden in  Nederland toe. Er zijn nog vele mogelijkheden om tegemoet te komen aan de erfelijke aanleg van deze type honden. Jagen en apporteren zijn een belangrijke onderdeel van het werk van onze jachthond. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk en voor de karakter van de hond mogen wij de jachtaanleg en de apporteerdrift niet verwaarlozen.

Bejaagd is een hond, die met enige regelmaat in de jacht wordt ingezet. De manier van felheid en appel op Alma, mag ik stellen, dat zij bejaagd was. Ik heb met haar maar één B diploma behaald, maar dat is niet het belangrijkste voor mij. Zij was een vrije veldwerker, zowel in de praktijk als op de veldwedstrijden, die goed op het wind jaagde. Wij waren vaak uitgenodigd voor praktijk jachtdagen  in Nederland, -Duitsland en in Hongarije. Daar ben ik heel blij mee, want ervaring in de praktijkjacht enorm helpt in de ontwikkelingen van een jachthond (bvb. warm wild apporteren, neusgebruik, uithoudingsvermogen).

Ik heb veel van haarmogen leren in het veld. Alma (2006 - 2014)

IMG 0845

Een Vizsla is een snelle, ruim jagende all-round Jachthond(klik).Dat wil zeggen, dat zij in staat moet zijn het werk voor en na het schot te verrichten. Voor het schot - het wild zoeken en vast zetten in het veld; na het schot -  geschoten wild zoeken en apporteren.

De Vizsla is een uiterst actieve hond met een vriendelijke, intelligente en gehoorzame aard. Hij kan gemakkelijk worden getraind en heeft een enorm uithoudingsvermogen.
Ze zijn afkomstig uit Hongarije in de 8e eeuw als een jachthond gebruikt, hoewel het bezit van dit ras een symbool van aristocratie was. Na de 2e wereldoorlog waren ze bijna uitgestorven. De Vizsla werd nieuw leven ingeblazen door de Hongaren die hun geliefde ras uit het land gesmokkeld hadden uit angst dat ze werden ontheiligd.

Karakter
De Vizsla is een veelzijdige jachthond die in staat is om te werken in het bos, veld en water. Ze blinken uit in het ophalen en zijn in staat om te werken op moeilijk terrein en in extreme weersomstandigheden. De Vizsla heeft een ontspannen karakter en is een uitstekende metgezel.

Temperament
De Vizsla is vriendelijk, levendig en aanhankelijk naar hun familie en de mensen die ze kennen. Ze zijn alert en waakzaam. Ze blaffen als ze gevaar of bezoekers zien. Ze zijn soms gereserveerd tegenover vreemden. Ze kunnen goed met kinderen en in de meeste gevallen andere honden. Zij zullen katten tolereren als ze er mee zijn opgegroeid. De Vizsla houdt ervan om op van alles en nog wat te kauwen is geen rustig en kalm ras.

Verzorging
De vacht van de Vizsla vereist zeer minimale zorg. Ze moeten af en toe geborsteld worden met een rubberen borstel. De Vizsla is over het algemeen gezond, maar kan aanleg hebben tot hemofilie en heupdysplasie.

Vacht
De Vizsla ras komt in twee haarvariëteiten: de korte en de draadhaar. De korte haren liggen dichtbij het lichaam en zijn glanzend. Er is geen ondervacht. The draadhaar is hard en loszittend. Er is geen glans. De Vizsla vachtkleuren variëren van goudkleurig tot roodbruin. Ze verharen gemiddeld.

Training

De Vizsla heeft zowel socialisatie en gehoorzaamheidcursussen nodig op een vroege leeftijd. Eigenaren van dit ras moeten hun gezag direct vanaf het begin duidelijk maken. Ze staan te popelen om te behagen en leren snel. Harde methoden van opvoeding zal dit ras ruïneren. Zij hebben behoefte aan stevige, maar eerlijke en consequente opvoeding.

Activiteit

De Vizsla is een zeer actief ras dat dagelijkse inspannende activiteit vereist. Ze gedijen in een grote omheinde gebied of een aangelijnd wandeling met hun eigenaar. Ze hebben ook mentale stimulatie nodig, zoals speelsessies met hun familie om hun geluk te verzekeren. Zij hebben een enorme uithoudingsvermogen.

Schofthoogte: Reu 57 - 64 cm, Teef: 53 - 60 cm.

Een paar films om de Vizsla  te kunnen begrijpen:

Zo leeft een vizsla:

www.youtube.com  -zo leeft een vizsla
http://www.youtube.com/watch?v=ZSm5-e7uga4   

Zo werkt een vizsla:                                                                                     
http://www.youtube.com/watch?v=rvJejoaxvUQ      
http://www.youtube.com/watch?v=7QjD18wQq28

Allit with duck augusti 2012 org 6333 

Wie met plezier een jachthond wil houden en alles wilt weten over de mogelijkheden om met een jachthond te trainen en te werken vindt genoeg informatie bvb hier:

http://www.jachttraining.nl/

http://www.knjv.nl/

http://jachthonden.startkabel.nl/

http://www.jachthondentraining.com/